nasze forum - Polaków w Watford
tradycyjnego schabowego odmieniam poprzez różne dodatki nadaje mu całkiem nowy smak ot kilka moich propozycji
1 schabowy w posypce z żółtego sera
przygotować kotlety rozbić oprószyć solą, pieprzem przyprawami w miseczce roztrzepać jajo w kolejnej przygotwać starty na średnich oczkach ser i bułkę tartą kotlety maczać w jajku i obtoczyć w serze i bułce usmażyć
2 schabowy w posypce z wiórków kokosowych ( zamiast wiórków mogą być również płatki migdałowe , orzechy )
przygotować kotlety rozbić oprószyć solą, pieprzem przyprawami w miseczce roztrzepać jajo w kolejnej przygotować wiórki i bułkę tartą kotlety maczać w jajku i obtoczyć w wiórkach i bułce usmażyć
3 schabowy z cieście z ziołami prowansalskimi
przygotować kotlety rozbić oprószyć solą, pieprzem przyprawami przygotować ciasto takie jak na naleśniki tylko gęste i zamiast zwykłej wody dodać wodę gazowaną dodać zioła prowansalskie wymieszać kotlety maczać w cieście i usmażyć
4 schabowy z owocami
przygotować kotlety rozbić oprószyć solą, pieprzem przyprawami w miseczce roztrzepać jajo maczać kotlety obtoczyć w bułce tartej kotlety usmażyć pod koniec smażenia dodać pokrojone owoce np jabłka , gruszki lub coć z puszki albo suszone namoczone śliwki , morele, rodzynki podlać wodą i poddusić ok 5 min
5 roladki schabowe
przygotować kotlety porządnie rozbić oprószyć solą, pieprzem przyprawami na każdym kotlecie rozłożyć plasterek sera żółtego paseczek ogóreczka lub na co tam macie ochotę zwinąć spiąć wykałaczką w miseczce roztrzepać jajo maczać roladki obtoczyć w bułce tartej usmażyć
Offline